Het DAF Museum is in het bezit van DAF Siluro, een aanwinst van formaat. Het op basis van de DAF 55 gebouwde showmodel, dat luistert naar de naam ‘Siluro’ heeft een ereplaats gekregen in het Museum. ‘Siluro‘ staat in het Italiaans voor torpedo.
De ranke, door de Italiaanse meesterstilist Giovanni Michelotti op eigen initiatief ontworpen en gebouwde coupé was 37 jaar geleden een trendsettend voorbeeld van elegant autodesign. De zilverkleurige coupé was de eerste echte wigvormige auto: voor zeer laag en naar achter hoog oplopend. De geraffineerde zilvergrijze tweezits coupé, die evenals alle DAF’s 55 is uitgerust met een 1.108 cc viercilinder motor en de unieke traploze automatische Variomatic transmissie is sinds de tentoonstelling in Genève in 1968 nooit meer aan het publiek getoond.
VRACHTWAGENS
Uit de rijke collectie van het DAF Museum staan altijd zo´n 40 vrachtwagens tentoongesteld. Vanaf een van de eerste vrachtwagens uit 1949 tot en met de trucks van nu.
Centraal staan natuurlijk de trucks van toen: vrachtauto´s, bussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer en een takelwagen. En voor de rallyliefhebber staat permanent een aantal van de roemruchte mastodonten tentoongesteld waarmee Jan de Rooy aan de rally Parijs-Dakar deelnam.
PIENTER POOKJE
Een van de talrijke uitvindingen van de onderneming was de DAF-losser (1936), die o.a. voor de Nederlandse en Belgische Spoorwegen werd ingezet voor het huis aan huis transport van laadkisten, een voorbode van het huidige container-vervoer.
In 1937 maakte Hub van Doorne samen met Kolonel Van der Trappen de fameuze Trado constructie, waarmee gewone vrachtwagens tot 6x4 werden omgebouwd. Dit waren de voorlopers van de ”dikke DAF”, de YA 328, die vanaf 1952 in productie kwam. In 1959 startte de productie van personenauto’s met de DAF 600. Al deze historische auto’s kunt u in het museum uitvoerig bekijken en zo de revolutionaire ontwikkeling van DAF volgen.
Een van de meest opzienbarende constructies, de Variomatic aandrijving van de DAF personenwagens, in de volksmond beter bekend als ”het pientere pookje”, vraagt natuurlijk de nodige aandacht. Ook vindt men in het museum opengewerkte modellen van de Transmatic. Deze unieke aandrijving, geproduceerd door Van Doorne’s Transmissie b.v. (VDT) te Tilburg wordt inmiddels toegepast in diverse Europese en Japanse automobielen.
Comments