Lidt om Hvidsten-gruppen:
I centrum står den privilegerede kro i Hvidsten ved Randers-Mariager landevej fra 1634, ejet af den 50-årige Marius Fiil. Efter en tidlig britisk våbennedkastning i marts 1943 kontaktes Fiil af SOE-agenten Ole Geisler og modstandsmanden godsejer Flemming Juncker, der skal have containernes indhold bragt videre.
Kromanden springer til uden at blinke, mobiliserer andre fra egnen med samme modstandslyst, og fra april 1943 opererer de på en ny, nærliggende modtagelsesplads i Allestrup Plantage, døbt 'Mustard Point'.
Her modtager de i det næste halvår syv-otte store nedkastninger af våben, sprængstof og agenter, og med deres lokalkendskab får de faldskærme og containere druknet i mosen og indholdet smuglet væk ad småveje.
Gruppen omfatter 15 personer, inklusive den lokale dyrlæge, møller, karetmager, radioforhandler og mekaniker, samt kromandens søn, to døtre og svigersøn.
Gruppen opdages
Det går galt i oktober 1943, da de kommer til at sende et lyssignal til et tysk fly. De ligger tot et halvt år, og i marts 1944 vil de genoptage modtagelserne. Men forinden har tyskerne taget to faldskærmsagenter i Aarhus, og en har under tortur røbet gruppens navne.
Efter at have været under observation af en stikker anholdes de i marts 1944, og romanen følger dem via arresten i Aarhus, Horserødlejren ved Helsingør og Vestre Fængsel i København til krigsretten på Dagmarhus.
Deres eneste 'fordel' er, at alt er klarlagt af Gestapo, så de undgår tortur. Otte dødsdømmes og henrettes i Ryvangen 29. juni 1944. Seks dømmes til tysk tugthus.
Ofte får familien Fiil fra Hvidsten Kro, det meste af æren, men man må ikke glemme alle de andre der også ofrede sig i Hvidsten-Gruppen. Uden dem havde der intet været.
Comments